Què passa al nostre cervell quan ens enamorem? El poder de la ment en l’amor

Per: Andrea López

Qui mana sobre nosaltres quan ens enamorem? Molta gent creu que és el cor, però realment és la nostra ment qui mana sobre l’amor, encara que el cor també hi estigui una mica involucrat.

L’amor és una emoció provocada per 12 àrees específiques del cervell. En aquest, es provoquen molts canvis i alteracions. En el còrtex, s’inicia un procés bioquímic que fa que els nostres pensaments i la nostra conducta canviïn. En aquest fenomen intervenen una sèrie de neurotransmissors i hormones com la serotonina, la dopamina i el cortisol. 

Una de les conseqüències d’aquest procés és la falta de son i l’augment d’energia, això és degut al gran nombre d’hormones que s’alliberen i per això tenim una sensació d’eufòria. Les ganes d’estar contínuament amb l’altra persona no és perquè ens agradi molt, sinó per què s’activa l’adrenalina i s’incrementa la dopamina, això crea un efecte semblant al del consum i l’addicció a les drogues. L’angoixa i l’obsessió que sentim, i fa que arribem a sentir gelosia, és causat per la disminució de serotonina i l’augment de cortisol, principal responsable del sentiment d’incertesa sobre el que sent l’altra persona i l’estrès. Les ganes de tenir relacions sexuals, d’abraçar, besar… provenen de l’alliberació d’oxitocina, l’hormona relacionada amb el plaer. Aquesta incrementa la complicitat, la confiança amb la parella, etc. La noradrenalina té una gran influència en l’estat d’ànim, la motivació… i la seva alliberació pot provocar batecs accelerats del cor i que ens suïn els palmells de les mans.

Enamorar-se no és un acte voluntari, per això a vegades ens enamorem de persones que no ens convenen. En aquestes situacions apareix l’expressió de “l’amor és cec”. El significat que la neurociència dona a aquesta frase és que quan ens enamorem es genera una minimització dels glòbuls frontals del nostre cervell, els quals són els encarregats de l’autocontrol, les valoracions i els judicis. I per això som menys crítics amb la persona que estimem, però aquest estat no dura per sempre: amb els anys, la persona torna a acceptar la seva postura crítica.

Tots aquests canvis i alteracions provocats per la nostra ment tenen beneficis per a la nostra salut. Com per exemple, la millora de les nostres defenses, la disminució del risc de les malalties cardiovasculars, l’augment de la nostra autoestima… Per això no hem de tenir tanta por a viure l’experiència d’enamorar-nos, ja que ens pot aportar moltes coses bones.