Cristina Heras a la biblioteca del PLAFA. Fotografia: Carla Giner

Cristina Heras, impulsora del Pla Lector al PLAFA: “Sense esforç no s’aconsegueix res. L’exigència és imprescindible per créixer i superar les dificultats”

Per: Walid Dahbi i Carla Giner

Cristina Heras Oliver és filòloga, coordinadora del Temps de Llegir, professora de Cultura Clàssica, amant dels llibres i impulsora del Pla Lector a l’Institut Joaquima Pla i Farreras. Avui tenim el plaer d’entrevistar-la.

Cristina, per què vas decidir convertir-te en docent?

Perquè quan tenia la vostra edat ja m’agradava molt ensenyar i em motivava tenir una feina que em permet continuar estudiant i compartint el que aprenia. 

Quina és la teva filosofia ensenyant?

El meu objectiu és acompanyar els alumnes i ajudar-los a créixer. Veure en quin punt estan i fer de guia perquè vagin pujant graons a través de l’aprenentatge, motivant-los i donant-los eines. 

Com organitzes les teves classes?

Depèn molt del grup i de la matèria que imparteixi. En general, procuro començar amb quelcom que desperti l’interès, seguir amb una explicació de continguts i dedicar una bona estona al treball més pràctic. D’aquesta manera puc anar resolent dubtes concrets de cadascú o de vegades en grup, depèn una mica de la dinàmica de cada classe.

Quines són les principals estratègies metodològiques que t’han donat millors resultats a l’hora d’ensenyar?

El que m’ha donat millors resultats sempre ha estat l’apropament individual a cada alumne: que siguin conscients que la meva funció és ajudar-los. Dit això, al llarg del temps he variat molt la manera d’impartir classes: des de les magistrals fins als treballs per projectes. Cal adaptar-se a cada grup i a cada alumne. I, sobretot, procurar que els interessi i agradi allò que treballem. 

Ens podries descriure l’ambient ideal per aprendre i perquè una classe funcioni bé?

Per a mi és bàsic que hi hagi respecte de l’alumnat vers el professor i els companys. Així tots se senten amb la llibertat de preguntar allò que no entenen, aportar allò que creuen que és interessant, i relacionar el que s’està explicant amb algun altre fet viscut o quelcom que hagin vist. Per tant el respecte és l’ingredient imprescindible en una aula. Si no hi ha respecte no pot funcionar una classe. 

Quin consell donaries als joves d’avui en dia?

Heu de ser conscients que sense esforç no s’aconsegueix res. L’exigència és imprescindible per créixer i superar les dificultats. Els alumnes del Pla i Farreras teniu molt ajut per part del professorat. Heu de saber aprofitar aquesta dedicació per créixer. Si teniu clares les vostres dificultats, trobareu la manera de vèncer-les. Esteu construïnt el vostre futur i heu de ser constants en la feina diària. D’aquesta manera tindreu les eines necessàries per poder assolir els vostres objectius i preparar-vos pel futur que us espera.

Què aporta la literatura i el coneixement del món clàssic?

Aporta moltíssim. Ens ajuda a reflexionar sobre com hem arribat fins aquí i això és una primera passa per veure cap a on volem anar. És una manera d’entendre’ns a nosaltres mateixos. A mi la literatura m’ha ajudat moltíssim, per exemple, a créixer en empatia, en saber posar-me en la pell dels altres, a entendre punts de vista diferents del meu. Perquè llegint m’he adonat que cada història té tantes versions com protagonistes la viuen. 

Es pot ensenyar a estimar la literatura? Com?

I tant! L’únic secret és l’acompanyament. Hi ha alumnes que m’han dit “Cristina, és el primer llibre que m’acabo. I m’ha agradat!”. I la clau està simplement a haver fet junts la lectura, sovint en veu alta, deixant estones per comentar-la, per relacionar el que llegim amb experiències personals, explicant el vocabulari nou perquè no dificulta la comprensió. Potser, més que ensenyar, diria que els professors hem “d’encomanar” la passió per la literatura.

Com et defineixes com a professora? I com a persona? Ets una persona amb moltes inquietuds?

Em definiria com una apassionada de la meva professió. Em considero molt afortunada per poder dedicar-me al que més m’agrada. Procuro ser exigent amb mi mateixa i amb els alumnes, sense deixar de ser propera.  Pel que fa a les inquietuds, us cito a Terenci, un dramaturg romà: “Homo sum; humani nihil a me alienum puto”: m’interessa tot allò que fa referència a l’ésser humà, especialment les humanitats. M’agrada molt viatjar perquè és una magnífica manera d’aprendre i ampliar horitzons, cada any faig algun curs de temàtica diversa, formo part d’un club de lectura, dedico una estona a l’esport i  gaudeixo moltíssim de les estones que passo amb la família. 

Quines característiques ha de tenir d’un bon professor?

Per a mi és bon professor aquell que estima la seva feina i hi posa il·lusió; no “s’acomoda” sinó que busca constantment la manera de connectar amb un alumnat, que és molt canviant. Cal que sigui exigent amb si mateix per poder ser-ho amb els alumnes. Els joves valoreu molt l’honestedat: hem de ser els primers a donar exemple. Ens hem de formar contínuament per estar al dia d’allò que expliquem a classe.   

Creus que ser docent és una vocació?

En el meu cas, sí: em costa imaginar-me fent una altra feina. Mai m’he plantejat dedicar-me a un altre ofici.

Ens detalles com és i com va sorgir el Pla Lector?

El Pla Lector va sorgir fa més de dotze anys, quan es va detectar la necessitat de reforçar la competència lectora de l’alumnat. A l’inici es llegia només mitja hora a la setmana. Un grup de professors ens vam formar en la recerca d’estratègies per incentivar la lectura. En veure que la mitja hora setmanal era insuficient, vam aconseguir que fos diària. Busquem constantment la manera de millorar el projecte. Sabem que no obtindrem que tots els alumnes acabin gaudint amb la lectura, però cada any tenim un nombre més gran de lectors extraordinaris. Alhora, detectem les dificultats en comprensió lectora i procurem posar-hi remei. 

Li donem tantíssima importància al Pla Lector perquè els alumnes, sense una bona competència lectora, no poden estudiar per preparar les assignatures, ni desenvolupar el seu pensament, argumentar, informar-se amb criteri…